Inne

Zdrowy chleb

Pełnoziarnisty chleb, co to jest?

Taki chleb charakteryzuje się tym, że do jego produkcji używa się mąki nieoczyszczonej. Mąka ta charakteryzuje się brakiem ziaren w wierzchni okrywy, a dzięki temu ma więcej witamin i bardzo dużo błonnika. W większości przypadków do produkcji chleba pełnoziarnistego używa się ziaren żyta. W składzie zwykłej, mąki znajdziemy bielmo, czyli wcześniej oczyszczone nasiona. W prawdziwym pełnoziarnistym chlebie powinny się znajdować tylko mąka, sól, drożdże lub zakwas. Oczywiście jako dodatków można użyć wielu innych dowolnych składników. Istnieje sporo nieuczciwych producentów którzy, zabarwiają swój chleb, można to poznać od razu, ponieważ zmienia on barwę na kolor brązowy i widać gołym okiem że wygląda on nienaturalnie.

 

Żeby go jednak zabarwić trzeba użyć do tego kakao lub barwnika sztucznego a niestety tak być nie powinno. Najlepszym chlebem jednak jest ten który jest sprzedawany bez żadnego opakowania ponieważ, taki chleb nie ma prawa nam spleśnieć a jedynie po tygodniu sczerstwieć. Pełnoziarniste pieczywo nie ma wielu kalorii jednak te wzrastają, gdy dodamy do nich inne produkty spożywcze, takie jak np. masło, czekoladę, szynkę, majonez lub keczup. W samych stu gramach chleba pełnoziarnistego znajduje się raptem dwieście kalorii. Tego rodzaju pieczywo jest nie dość że zdrowe to jeszcze bardzo dobrze smakuje. Wybierając chleb pełnoziarnisty stawiamy na dobrą jakość chleba i bardzo nisko kaloryczny. Osoby na diecie powinny zdecydować się na zakup właśnie tego rodzaju pieczywa.